yoga sklep zapisz się do newslettera

Dania gotowe. Czy mogą być zdrowe?

Na sklepowych półkach coraz więcej miejsca zajmują różnego rodzaju dania gotowe. Wpisują się one w potrzeby współczesnego konsumenta, który żyje szybko. Czy taka wysoko przetworzona żywność może być zdrowa? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów typu convienience? Rozmowa z Pawłem Skrzypczakiem, prezesem Primaviki.

W potocznym mniemaniu gotowe produkty nafaszerowane są chemią i konserwantami. Jaka jest prawda?

To nie tylko mniemanie, taka jest rzeczywistość. Niestety, ale to właśnie konsumenci wraz z producentami, nie zdając sobie z tego sprawy, doprowadzili do takiej sytuacji. Konsument, kupując produkty, kieruje się wzrokiem, smakiem, za pachem, konsystencją, ceną, terminem przydatności do spożycia itp. Producent, aby temu sprostać, do da je sztucznych barwników, chemicznych polepsza czy smaku i za pachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników, konserwantów itd. Lista jest bardzo długa. Dzisiejsza technologia i umiejętności laboratoriów są tak duże, że producenci stosują odpowiednie kompozycje związków chemicznych są w stanie sprostać praktycznie wszelkim oczekiwaniom konsumenta. Tak uzyskane substancje ma ją bardzo wysoką powtarzalność (co w masowej produkcji odgrywa ważną rolę) i mają znacz nie niższą cenę niż naturalnie pozyskiwane barwniki, aromaty, przeciwutleniacze, zagęstniki. Już kilka lat temu statystyczny Polak w ciągu roku zjadał ok 4,5 kg różnych sztucznie uzyskiwanych związków chemicznych.

Czy w związku z tym osoba dba ją ca o zdrową dietę po winna w ogóle się gać po gotowe produkty?

Oczywiście najlepiej jest spożywać produkty jak najmniej przetworzone, ale wygoda i tempo życia spowodowały, że większość z nas – konsumentów – sięga po produkty gotowe do spożycia, niestety wysoko przetworzone. Oczywiście, że może my sięgać również po produkty gotowe, ale z rozwagą, czytając dokładnie etykiety. Od kilku lat wręcz alarmuje się konsumentów o szkodliwości substancji chemicznych dodawanych do produktów spożywczych. Wiem, że na rynku jest co raz więcej producentów, którzy postawili sobie za cel, aby produkować żywność wysokiej ja kości, bez użycia lub z ograniczeniem użycia do nie zbędnego minimum sztucznych barwników, polepszaczy smaku i za pachu, sztucznych przeciwutleniaczy, sztucznych zagęstników czy konserwantów. Oczywiście, że takie produkty również mogą być zdrowe. Jeśli sięgniemy swoją pamięcią kilkadziesiąt lat wstecz, to przypomnimy sobie, jak nasze ma my czy babcie, nie stosując żadnych sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy czy konserwantów, przygotowywały zaprawy czy konserwy. Owszem, może nie miały one takich kolorów czy zapachów jak obecnie, ale bez wątpienia nie jedliśmy sztucznie uzyskanych substancji chemicznych, które pustoszą nasz organizm, powodując wiele różnych i dziwnych schorzeń.

Yoga_sklep_baner-produkty#3

Jak zatem powinien wyglądać proces przetwarzania żywności, aby nie straciła ona wartości odżywczych?

Generalnie im wyższa temperatura utrwalenia produktu, tym więcej traci on wartości odżywczych. Obecnie przepisy obligują producenta do określenia, czy produkt jest pasteryzowany, czy sterylizowany. Jeśli na etykiecie jest informacja, że produkt jest pasteryzowany, to znaczy, że był poddany temperaturze do ok. 100°C, natomiast jeśli jest informacja, że był sterylizowany, to znaczy, że był poddany temperaturze znacznie wyższej niż 100°C. (125°C lub wyższej).

W jaki sposób rozpoznać produkty, które zostały wytworzone w ten sposób? Czego szukać na etykietach, a czego unikać?

Przede wszystkim należy czytać etykiety i, jak już wspomniałem wcześniej, szukać produktów, które były pasteryzowane, a nie sterylizowane. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że produkty wytwarzane bez dodatków chemicznych często są mniej kolorowe – bardziej sine, nie ma ją „super zapachu”. Takie produkty nie należą do grupy najtańszych na półkach sklepowych, bo taka produkcja jest niestety nie co trudniejsza i droższa.

Jaką rolę od grywa ją surowce, z których wytwarza się dania gotowe?

Oczywiście surowce, z jakich produkujemy gotową żywność, odgrywają bardzo ważną rolę w wyrobie końcowym, wpływa ją na jego powtarzalność, smak, kolor, wartości odżywcze, prozdrowotne lub wręcz szkodzące zdrowiu. W masowej produkcji, używając nieprzetworzonych płodów rolnych, trudno jest utrzymać wysoką powtarzalność produktu, gdyż jakość i powtarzalność takiego surowca jest uzależniona od wielu czynników (nasłonecznienia, deszczu, temperatury, gleby itp.). Producenci, aby utrzymać powtarzalność, często stosu ją już wstępnie obrobione, wystandaryzowane surowce, ale niestety takie surowce już straciły część swych wartości smakowych czy od odżywczych.

Comments


Tagged: , ,


© Yoga & Ayurveda Magazyn